Rapporten Veje til bedre diagnoser peger på diagnosefejl som et alvorligt og omfattende problem. På grundlag af rapporten har PS!’ bestyrelse opfordret selskabet til at igangsætte projekter med det formål at styrke den diagnostiske proces. Et arbejde, der ikke er blevet mindre aktuelt i forbindelse med coronapandemien.
I december 2019 udgav Dansk Selskab for Patientsikkerhed, PS!, i samarbejde med Patienterstatningen rapporten Veje til bedre diagnoser. Rapporten bygger på analyse af Patienterstatningens data og en gennemgang af international litteratur. Rapporten viser, at diagnosefejl er et omfattende problem, og PS!’ bestyrelse har på grundlag af rapporten opfordret selskabet til at arbejde videre med området.
Rapporten – Veje til bedre diagnoser
PS! er derfor i gang med at afdække mulighederne for nye projekter, der kan styrke den diagnostiske proces. Det sker blandt andet i samarbejde med Patienterstatningen.
Der er i marts 2020 udarbejdet et notat, Veje til bedre diagnoser – hvordan kommer vi videre, der undersøger mulighederne for opfølgning.
Notat – Veje til bedre diagnoser – hvordan kommer vi videre?
Under coronakrisen er der kommet fokus på andre typer af diagnosefejl. Sundhedsvæsenests omlægning har betydet, at der har været meget opmærksomhed på patienter med COVID-19, og derfor er der risiko for, at patienter med andre alvorlige lidelser såsom hjertesygdomme og kræft, er blevet overset. Hvor stort problemet er, er endnu svært at vurdere.
Inge Kristensens blog – Husk nu alle de andre patienter
En anden problematik, der også er blevet aktuel i forbindelse med pandemien, er fixeringsfejl. Det store fokus på – og måske også frygt for – coronavirus kan meget vel have skygget for diagnosen af andre lidelser.
Behovet for at se på diagnoseområdet er i det hele taget meget aktuelt, mener direktør i PS! Inge Kristensen, blandt andet på baggrund af en patienthistorie, der for nylig blev bragt i Politiken, hvor brystkræft blev overset hos en ung kvinde:
Diagnosefejl er fortsat et stort problem for #patientsikkerhed. Også – og måske i sær – for unge. Vi bør skabe mere viden – og handle @cancer_dk @PolSundhed @politiken @Heunicke https://t.co/IMqr3SJDQn pic.twitter.com/oRvYLh4PDk
— Inge Kristensen (@kristensenps) June 1, 2020
2. juni 2020
Nyheder