Du har nu muligheden for at se eller gense de 3 keynotes fra Patientsikkerhedskonferencen 2022, hvor mere end 500 engagerede sundhedsprofessionelle deltog. Hvad får sundhedsvæsenet til at hænge sammen? Hvilken betydning har kindness? Er der for meget spild? Få svarene i de 3 taler.
Direktør for Dansk Selskab for Patientsikkerhed, Inge Kristensen, lagde ud med den første keynote til Patientsikkerhedskonferencen 2022, som løb af stablen den 25.-26. april på hotel Scandic Copenhagen.
– Ind til kernen ud med spildet, få noget sikker sammenhæng, læring, en klog organisation og venlighed – det er nogle vigtige ingredienser i et sikkert og trygt sundhedsvæsen, som giver det bedste for alle, sagde Inge Kristensen i sin keynote.
Bob Klaber er kendt som fortaler for ”kindness”-begrebet og er chef for strategi, forskning og innovation og børnelæge på akutafdelinger i London. Klabers keynote handlede om, hvordan vi skal se, kindness som drivkraften for sundhedsvæsenets medarbejdere.
– Our leadership challenge is to reconnect healthcare with its mission and purpose. Kindness is part of the answer and our starting point. Kindness is not fluffy or icing on the cake. It IS the cake, udtalte han i sin tale.
Bob Klabers officielle titel er Consultant paediatrician and Director of strategy, research & innovation at Imperial College Healthcare NHS Trust i London, UK.
Kindness er et yderst relevant tema at kigge nærmere på. De bløde værdier som kindness og compassion kan medvirke til at højne kvaliteten af sundhedsvæsenet. Forskning viser, at sundhedsprofessionelle, der lærer compassion, opnår større ro og selvtilfredshed. Samtidig oplever de mindre stress, mental udbrændthed og lavere niveau af stresshormoner, blodtryk og puls. Compassion kan også bruges som et redskab til at bekæmpe ulighed i sundhed. Sådan skrev to medlemmer af bestyrelsen i tænketanken SundFornuft og en ph.d.-studerende i børnekræftpraksis i et debatindlæg i Sundhedsmonitor.
Læs debatindlægget om compassions gavnlige effekt på sundhedsvæsenet på Sundhedsmonitor.dk
– Sundhedsvæsenet lider af et kronisk koordinationsbesvær. Men det hænger alligevel sammen – hvordan gør det så det?, spurgte Janne Seemann, professor ved Aalborg Universitet, i sin keynote.
Janne Seemann adresserede i sin keynote, hvad der får sundhedsvæsenet til at hænge sammen. Hun fokuserede på, hvilke forudsætninger, der skal til for at få de nye sundhedsklynger til at lykkes. Hun nævnte bl.a. følgende udfordringer: Stor gensidig forståelse og tillid er påkrævet. Hierarkisk magt kommer til kort. Hvem skal betale? Involvering af de praktiserende læger. Over-organisering og “kronisk hensynsbetændelse”.
– Der er nok at tage fat på, når vi skal udvikle (nye) organiserings- og ledelsesformer, som kan bidrage til et mere integrativt sundhedsvæsen, sagde hun.
Seemann kom også ind på sammenhængen mellem sundhedsvæsen, arbejdsmarkedssystemet og det sociale område – med borgeren i centrum.
Janne Seemann er ekspert i sundhedsvæsenets organisering, især organisering af samarbejder på tværs. Hun er professor hos Institut for Sociologi og Socialt Arbejde, Det Humanistiske og Samfundsvidenskabelige Fakultet, Centre for Organization, Management and Administration, på Aalborg Universitet. Seemann er forfatter af en lang række publikationer om samarbejde mellem fagligheder og sektorer.
9. maj 2022
Nyheder