Personalet på plejecentret Kastanjehaven har vist, at det kan lade sig gøre at reducere antallet af tryksår og alvorlige medicinfejl markant i forbindelse med projektet I sikre hænder – blandt andet ved hjælp af tavlemøder.

Konference om patientsikkerhed: Oplev forbedringsarbejde på et plejecenter

Til Patientsikkerhedskonferencen 2017 den 19.-20. april kan du komme med på studietur til plejecenteret Kastanjehaven i Frederiksberg Kommune. Her vil personalet fortælle, hvordan blandt andet daglige tavlemøder og brug af tidstro data har styrket tværfagligheden og patientsikkerheden i forbindelse med projektet I sikre hænder.

Personalet på plejecentret Kastanjehaven har vist, at det kan lade sig gøre at reducere antallet af tryksår og alvorlige medicinfejl markant i forbindelse med projektet I sikre hænder. Det forbedringsarbejde kan du komme til at opleve på nærmeste hold på Patientsikkerhedskonferencen 2017 den 19.-20. april, hvor medarbejderne på Kastanjehaven deler ud af deres erfaringer og resultater.

– Vi glæder os til at vise vores tilgang til arbejdet med I sikre hænder, og hvordan det gennemsyrer huset her. Der er fælles fodslag i personalegruppen om, hvordan vi systematisk laver kvalitetsarbejde, siger Ellen Fogh-Andersen, forstander på Kastanjehaven.

Tilmeld dig Patientsikkerhedskonferencen 2017

Tavlemøder har medført kulturændring
Helt konkret har personalet arbejdet systematisk med forbedringsmetoder som PDSA’er og tidstro data, som er internationalt anerkendte metoder til udvikling af kvalitet og patientsikkerhed i sundhedsvæsenet. Derudover har medarbejderne indført daglige tavlemøder, som er blevet en stor succes. Her gennemgår der dagligt hver enkelt beboer systematisk og taler om særlige punkter, de skal være opmærksomme på.

Tavlemøderne har ifølge Ellen Fogh-Andersen betydet, at personalet har fået pakkerne ind under huden og ved, hvordan man systematisk arbejder med observationer, ændringer i beboernes tilstand og tilbagemeldinger som grundstenen for, hvordan man arbejder med forebyggelse.

– Tavlemøderne har givet en enorm bevågenhed i forhold til observationen af det hele menneske. Det har medført en stor kulturændring i personalegruppen, hvor alle er bevidste om, hvor vigtigt det er med observationer og tilbagemeldinger. Det er fantastisk at opleve, hvordan alle tager ejerskab nu. Der er opstået et fællesskab omkring det faglige fokus, og de løfter hinanden i det daglige, siger Ellen Fogh-Andersen.

Ildsjæle er vigtige for at opnå succes
Hvis man vil have succes med I sikre hænder, kræver det ifølge Ellen Fogh-Andersen klar opbakning fra ledelsen og ildsjæle, der kan se meningen med projektet, og som vil formidle det videre til deres kolleger:

– Hvis man har dem, så skal det nok lykkes. Men det kræver bevågenhed, og det er ikke alle i starten, der kan se meningen med det. Der skal man holde fast, og det har vi gjort.

Se social- og sundhedsassistent Henriette Clausen og sygeplejerske Mette Pedersen-Bjerregaard fortælle om brugen af tavler.

 

6. februar 2017

I sikre hænderNyheder