Forskerne havde lavet en poster, som blev hængt op på ‘markedspladsen’, som konferencedeltagerne efter forskernes præsentation kunne se og stille spørgsmål til.

Dét sker der i ny, dansk forskning om patientsikkerhed

Hvad sker der i ny, dansk forskning om patientsikkerhed? På Markedspladsen for forskning fortalte fire udvalgte, lovende forskere om emner inden for patientsikkerhed og forbedringer inden for sundheds- og socialområdet: fra genhør af patientsamtaler til kosttilskud og naturmedicin til ledelse af forbedringsarbejde.

Af Maria Lillesø Jepsen, kommunikationskonsulent

Markedspladsen for forskning er en nyskabelse og fandt for første gang sted den 26. april 2022 på den årlige Patientsikkerhedskonference. Enkeltpersoner eller organisationer kunne via oplæg og posters dele forskning (potentiel eller faktisk) med det danske sundhedsvæsen.

En af forskerne var Maiken Wolderslund fra Center for Forskning i Patientkommunikation, der fortalte om, hvordan det at give patienter mulighed for at genhøre deres samtale gør, at de får større mulighed for at være inddraget i deres forløb:

– Det er en enestående mulighed for unge forskere til at komme og præsentere deres projekter og netop i dialog med dem, som er ude i klinikken. Der kunne godt være endnu flere forskere og publikummer, der fik muligheden for at være med. Det er et godt setup. Det er god prioritering, at man får lov til at præsentere helt kort, fordi det giver en bedre drøftelse ude ved posteren, siger hun.

En pris blev efter publikumsafstemning uddelt til vinderen, som fik den på baggrund af en kombination af den bedste præsentation og plakat. Prisen gik til Maiken Wolderslund.

– Det er rigtig dejligt, at mit projekt er blevet positivt modtaget. Det sætter jeg stor pris på. Der var en dejlig energi til at stille spørgsmål efterfølgende. Det er rart med dialog, siger forskeren.

Fra venstre: Clara Mosborg Petersen, Christina Egelund Antonsen, Anja Vibe, Maiken Wolderslund og Simon Tulloch.

17 år før forskning er implementeret i praksis. Kan vi gøre det bedre?

– Formålet med markedspladsen er at styrke broen mellem forskning og daglig praksis i sundhedsvæsenet. Forskerne får en unik mulighed for at dele forskningsværktøjer, metoder og resultater med frontlinjemedarbejdere og ledere, fortæller chefkonsulent Simon Tulloch fra Dansk Selskab for Patientsikkerhed, som er tovholder for markedspladsen.

Det siges, at det tager 17 år før forskningsresultater er omsat til praksis. PS! vil bidrage til, at det går hurtigere. Det er vigtigt, fordi de mennesker, der har behov for sundheds- eller sociale ydelser, kan gå glip af fordelene ved at anvende nye værktøjer, metoder eller interventioner, der har bevis for effektivitet, men som er begrænset til forskningsprojekter og akademiske tidsskrifter.

– Vi tror på, at forskningsmarkedet er et lille, men nyttigt skridt til at lukke dette hul og opbygge relationer og netværk, siger Tulloch.

De fire forskere er udvalgt til at deltage i Markedspladsen – ud fra et stort antal indsendte abstracts af høj kvalitet.

Forsker Maiken Wolderslund vil også meget gerne udbrede sit forskning til medarbejdere og ledere i sundhedsvæsenet – og gerne inden, der er gået 17 år:

– Jeg håber, at der er nogen, der henvender sig og viser interesse for projektet, er nysgerrige på at prøve det af eller gå i dialog om, hvordan man kan skræddersy noget til sin egen organisation – det kan både være dem, der var på Markedspladsen, men også dem, der ser oplægget efterfølgende, opfordrer hun.

Få fortalt det vigtigste om forskningen på 5 minutter

På Markedspladsen for forskning skulle forskerne give et kort resumé af deres forskning til konferencedeltagerne, der skitserer formålet, konteksten, metoderne, resultaterne og anvendelsen af deres forskning i den ‘virkelige verden’. Du kan høre de fire oplæg i videoerne, som cirka varer 5 min. hver.

Find den samlede PowerPoint præsentation for alle oplæggene her

Maiken Wolderslund, OUH og Svendborg Sygehus: Genhør din samtale – Bedre patientforløb gennem videndeling og inddragelse

Maiken Wolderslund er postdoc, ph.d., cand.scient.san, Center for Forskning i Patientkommunikation (CFPK) – Klinisk Udvikling, Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus.

Clara Mosborg, Scleroseforeningen og KU: Samtidig brug af naturmedicin/ kosttilskud og konventionel medicin

Clara Mosborg Petersen er studentermedhjælper, Scleroseforeningen & Section of Social Medicine, Department of Public Health, University of Copenhagen

Anja Vibe, CAMES: Udredning af patientsikkerhed i praksis

Anja Vibe er Ph.d.- studerende, Copenhagen Academy for Medical Education and Simulation (CAMES).

Christina Egelund Antonsen, AUH: Ledelse af Capacity Building – for at understøtte forbedringsarbejdet i Region Midtjylland

Christina Egelund Antonsen er Ph.d studerende, Aarhus Universitetshospital.

19. maj 2022

Nyheder