Målet med projekt Sikker Psykiatri er, at mennesker med psykisk sygdom får en sikker behandling. Projektet fokuserer på at skabe større medicinsikkerhed, forebygge tvang og selvmord samt sikre effektiv diagnostik og behandling af somatiske sygdomme.
Psykiatriske enheder fra de fem regioner og Færøerne deltager i Sikker Psykiatri, og Dansk Selskab for Patientsikkerhed, TrygFonden, Det Obelske Familie Fond og Danske Regioner står bag projektet.
Besøg Sikker Psykiatris hjemmeside
Eftermiddagskaffe i Regionspsykiatrien Viborg virker konfliktnedtrappende og skaber god tone.
Hver fredag mødes patienter, pårørende og personale i Regionspsykiatrien Viborg til et uformelt møde. Her kan de i rolige rammer tale om hverdagen på afdelingen.
Sygeplejerske og projektleder for Sikker Psykiatri i Viborg, Sune Frederiksen, var med til at starte cafeen op i sommeren 2014 i forbindelse med projektet. Ifølge ham har et større fokus på inddragelse af patienterne – blandt andet via cafeen – medvirket til et fald i antallet af bæltefikseringer.
– Det, at tage patientens ønsker alvorligt, virker konfliktnedtrappende. Tonen i en afdeling bliver anderledes og positiv, siger Sune Frederiksen til dr.dk.
Læs ‘Fredagscafé giver færre bæltefikseringer’
Rart med uforpligtende fredagssnak
Antallet af langvarige bæltefikseringer i Regionspsykiatrien Viborg-Skive er faldet fra 29 i 2014 til 18 i 2015. Målet med Sikker Psykiatris indsats mod tvang er at mindske bæltefikseringer med 50 procent.
Læs ‘Maria: Uforpligtende fredagsmøde er rart’
Maria Jensen, som er indlagt med diagnosen paranoid skizofreni med angst og depression, hilser også den afslappet stemning ved fredagsmøderne velkommen.
– Normalt, når jeg skal snakke med en fra personalet, så er der en dagsorden for, hvad vi skal snakke om. Så jeg synes, det er rart, at der om fredagen er den der uhøjtidelige, uforpligtende dialog, fortæller Maria Jensen til dr.dk.