Projekt I sikre hænder reducerer antallet af tryksår, medicinfejl, fald og infektioner i ældreplejen med det formål at give borgerne en mere sikker pleje og behandling.

Frederiksberg, Lolland, Sønderborg, Thisted og Viborg Kommuner deltager i I sikre hænder, og Dansk Selskab for Patientsikkerhed, Sundheds- og Ældreministeriet og KL står bag.

Besøg I sikre hænders hjemmeside
Hjemmeplejen Bjerringbro_Tryksårsdag 2015

Hele verden sætter tryk på forebyggelse af tryksår

Torsdag den 19. november 2015 foregår den internationale Tryksårsdag. Projekt I sikre hænder markerer dagen med budskabet om, at det kan lade sig gøre at udrydde tryksår.

– Vi forebygger tryksår i ældreplejen!

Med det budskab markerer Frederiksberg, Lolland, Sønderborg, Viborg og Thisted Kommuner – som deltager i projektet I sikre hænder – Tryksårsdagen den 19. november, hvor hele verden sætter fokus på den smertefulde skade.

Tidligere betragtede sundhedsvæsenet tryksår som almindelige og uundgåelige komplikationer. Men projekt I sikre hænder har vist, at tryksår helt kan elimineres på plejehjem og i hjemmeplejen.

Over 600 dage uden tryksår
Mange af plejehjemmene og hjemmeplejedistrikterne i de fem projektkommuner nærmer sig 200 dage uden tryksår, og nogle steder har ikke haft tryksår i over 600 dage. En mindre stikprøve i de fem projektkommuner inden I sikre hænders start afslørede, at plejecentrene døjede 23 procent af borgerne med skaden, mens tallet var 53 procent for hjemmeplejen.

Læs mere om I sikre hænders tryksårsindsats

Disse resultater har vakt international og national opmærksomhed. Ifølge Jason Leitch, leder af afdelingen for patientsikkerhed og kvalitet i det skotske sundhedsministerium, er indsatsen i I sikre hænder enestående. Og Sønderborg Kommune modtog som de første i den kommunale sundhedssektor prisen ‘Den Gyldne Skalpel’, som Dagens Medicin hvert år giver for nytænkning af arbejdet med kvalitet i sundhedsvæsenet.

Torsdag den 19. november sætter de fem projektkommuner altså ekstra fokus på arbejdet med at forebygge tryksår. Her vil kommunerne blandt andet afholde lokale arrangementer på plejehjem og i hjemmeplejen, hvor personalet fortæller om tryksårsarbejdet.

Følg I sikre hænders markering af Tryksårsdagen på Twitter med #isikrehænder

Sygehuse uden tryksår
Tryksårsindsatsen i I sikre hænder er inspireret af indsatsen i projektet Patientsikkert Sygehus, som Dansk Selskab for Patientsikkerhed, TrygFonden og Danske Regioner stod bag. I projektet, som foregik på fem sygehuse fra 2010 til 2013, lykkedes det at udrydde tryksår.

Læs mere om Patientsikkert Sygehus

I forbindelse med Patientsikkert Sygehus blev der lavet en sundhedsøkonomisk analyse, der viser, at sundhedsvæsenet kan spare 289 kr. pr. indlagt patient. Med 1,1 mio. indlæggelser hvert år er potentialet over 300 mio. kr. alene for sygehuserhvervede tryksår.

‘Sundhedsvæsnet sparer millioner på tryksårspakken’

En række optællinger fra danske sygehuse i perioden 2002-2008 viser, at mellem 13 og 43 procent af patienterne har tryksår.

17. november 2015

I sikre hænderNyheder