Du kan møde Mark Britnell ved Konference om patientsikkerhed i det sammenhængende sundhedsvæsen, som afholdes den 30. og 31. oktober i Kolding.

 

Læs mere og tilmeld dig

Uden kvalificerede medarbejdere, ingen sikkerhed, skriver Inge Kristensen i sin blog.

Inge Kristensens blog: Mere kaffe?

Nyhedsbrevet Kommunal Sundhed bragte 29. august en blog af Dansk Selskab for Patientsikkerheds direktør, Inge Kristensen. Med tilladelse fra Kommunal Sundhed kan bloggen læses her i sin fulde længde:


Mere kaffe?

Der skal langt mere end god kaffe til at tiltrække medarbejdere til sundhedsvæsenet. Fokus på faglighed og arbejdsglæde er vejen til rekruttering og fastholdelse”, skriver Inge Kristensen, direktør, Dansk Selskab for Patientsikkerhed. På efterårets konference vil Mark Britnell, global direktør for sundhed i KPMG, give sit bud på, hvordan vi kan løse ”global workforce crisis in healthcare”.

»Gourmet coffee served«. Sådan kunne jeg læse i stillingsopslag i USA, da jeg tilbage i 2004 var så heldig at tilbringe et års tid ved og omkring Stanford University i Californien.

At amerikanere konstant går rundt med et kaffekrus i hånden skal man ikke se mange serier for at finde ud af. Men det undrede mig nu alligevel, hvad det der kaffe lavede i rigtig mange stillingsopslag!?

Du har nok allerede gættet, hvad det handler om: konkurrence om medarbejdere!

På det tidspunkt, i midten af nullerne, var der enorm efterspørgsel efter IT-folk i Silicon Valley. Det var efter forsigtigheden ved år 2000-skiftet og før finanskrisen.

Vi ved ikke hvad fremtiden bringer, der kan få betydning, men lige nu ser det ud til, at der skal langt mere end kaffe til at tiltrække medarbejdere til sundhedsvæsenet. I Kommunal Sundhed og andre medier kan man løbende læse, at:

Hver sjette, der sidder i en skoleklasse, skal arbejde i sundhedsvæsenet

Prognosen er, at der frem mod 2030 vil mangle 4.000 plejemedarbejdere i kommunerne

Andelen af ældre stiger, og vil gøre det selv med “sund aldring”

Arbejdskraftmanglen går ikke over. Og i disse år, er der stor tiltrækning til fag i – netop – IT-branchen.

Arbejdskraftmanglen i sundhedssektoren er samtidig en af de største trusler mod kvalitet og patientsikkerhed: uden kvalificerede medarbejdere, ingen sikkerhed.

Derfor er det afgørende, at vi ikke bare kan tiltrække, men også fastholde medarbejderne. Intet tyder på, at (selv rigtig god) kaffe kan gøre det i sig selv!

Frem for alt betyder arbejdsmiljø, faglighed og fællesskab noget for rekruttering og fastholdelse. I Dansk Selskab for Patientsikkerhed har vi fokus på psykologisk tryghed på arbejdspladsen: det at man kan sige til og sige fra i et trygt miljø, sanktionsfrit kan rapportere utilsigtede hændelser, fordi vi skal lære af dem, og hvor der er plads til forskellighed.  Vi arbejder også med begrebet ”second victim” – altså det, at der også er brug for at tage hånd om medarbejderne, når der sker en utilsigtet hændelse.

Hvis man er færdig med at læse sommer-krimier kan man med fordel kaste sig over bogen ‘Human: Solving the global workforce crisis in healthcare. Deri siger forfatteren, Mark Britnell, global direktør for sundhed i KPMG:

»Mangel på læger og sygeplejersker er den største trussel mod fremtidens sundhedsvæsen, og vi skal agere nu, hvis vi skal imødegå den alvorlige udvikling«.

Mark Britnell kommer til Danmark senere på året. Indtil da: ha’ fokus på faglighed og arbejdsglæde, læs bogen – og drik eventuelt en god, stærk kop kaffe til.

Læs mere om Mark Britnell

God eftersommer!


 

3. september 2019

Nyheder