På PS!-kontoret på Frederiksberg så medarbejdere keynotes og andre sessioner fra International Forum sammen for at mærke en smule konference-stemning.

International Forum 2020: Det fik fire deltagere ud af den virtuelle konference

International Forum on Quality and Safety blev i år afholdt virtuelt, og det var en overvejende positiv oplevelse for konferencens deltagere. Vi har spurgt fire deltagere, hvad de har fået ud af konferencen.

Af Maria Lillesø Jepsen, kommunikationskonsulent, Dansk Selskab for Patientsikkerhed

Alt var klappet og klart til den 25. udgave af International Forum on Quality and Safety in Healthcare for første gang i København tilbage i april. Men sådan skulle det ikke være.

En ubuden gæst med navnet COVID-19 ændrede planerne for konferencen, og den blev i stedet for afholdt virtuelt fra 2.-6. november. En af konferencens deltagere var Perle Darsø, der er overlæge i Center for Sundhed i Region Hovedstaden. Hun var glad for at konferencen i det hele taget blev afholdt, da den er toneangivende på sit felt:

– Overordnet set var det en rigtig god oplevelse, og jeg er meget taknemmelig for at få mulighed for at dele og hente inspiration med så mange andre engagerede og dygtige mennesker. Jeg ville til hver en tid foretrække en fysisk konference, da det for mig giver en anden mulighed for fordybelse og networking, siger hun.

International Forum er en af verdens største konferencer for professionelle inden for sundhedsvæsenet, der er dedikeret til at forbedre patientsikkerheden. Knap 1.400 deltagere fra omkring 70 lande deltog i den virtuelle konference for at dele viden om en fælles mission om at forbedre kvaliteten og sikkerheden for patienter og borgere over hele verden.

Størstedelen fra Dansk Selskab for Patientsikkerhed (PS!) deltog i den virtuelle konference, og en af dem var konsulent Christian Vestergaard.

– Som førstegangsdeltager fandt jeg mange af sessionerne lærerige og inspirerende. Det er svært at pege på et decideret højdepunkt, da mange sessioner indeholdt rigtig gode pointer, eksempler og overvejelser, men samtidig også til tider kunne blive lidt langtrukne eller for elementære, siger han.

Alle keynotes og enkelte sessioner fra International Forum kan du se her

Konference kontra arbejde
Arrangørerne BMJ og IHI havde lavet en virtuel platform, hvor deltagerne kunne logge ind med egen profil og se programmet og tilføje sessionerne til eget skema og chatte med andre deltagere – alt sammen fra kontoret, køkkenet eller sofaen. Det blev dog tydeligt, at det krævede lidt mere af koncentrationen og den enkelte at få tilstrækkeligt med udbytte fra konferencen.

– På den ene side var det nemt og bekvemt, men på den anden side gjorde det, at jeg ikke kom ud af min vanlige arbejdsrutine og ikke fik det optimale ud af konferencen, siger Arjen Peter Stoop, der er chefkonsulent i PS!.

Det samme mener René Buch Nielsen, der er specialkonsulent hos DEFACTUM i Region Midtjylland, men vender skylden mod sig selv.

– Det var meget sværere at være til en virtuel konference, fordi jeg passede mit daglige arbejde samtidig. Jeg isolerede mig ikke godt nok i forhold til at være på konference, siger han.

Christian Vestergaard, der er konsulent ved PS!, havde en anden opfattelse af den virtuelle udgave af International Forum on Quality and Safety.

– En fordel var, at man kunne få hele konferencen ”hjem på sit eget kontor”. Der var mulighed for at udføre daglige arbejdsopgaver ved siden af konference eller sågar have en session kørende i baggrunden, mens man svarede mails eller spiste frokost, siger Christian Vestergaard.

Teknisk bøvl
Flere keynotes var omkring ti minutter forsinkede, de virtuelle ”breakout rooms” fungerede ikke optimalt, og ved enkelte sessioner kunne nogle deltagere ikke få lyd eller billede på. Arjen Peter Stoop forsøgte at se bort fra de tekniske problemer, men de havde alligevel betydning for hans udbytte af konferencen.

– Man blev afledt nogle gange af dårlig lyd og mærkelig kamerastilling. Hvis det ikke var så interessant, kunne jeg mærke, at mine tanker forsvandt endnu hurtigere fra det faglige på grund af det tekniske, siger han.

René Buch Nielsen havde været skeptisk omkring den virtuelle konference på baggrund af sine dårlige erfaringer med virtuelle møder. Han oplevede også problemer med det tekniske, som klart kunne forbedres, men han er alligevel positivt stemt overfor fremtidige virtuelle konferencer.

– I forhold til formen af konferencen og de virtuelle virkemidler er der et forbedringspotentiale, men hvis det ikke havde været tilfældet, var jeg da også blevet svært overrasket, i og med den nylige markante udbredelse af virtuelle møder trods alt er ny for os alle. Jeg blev positivt overrasket. Sådan kan man godt holde konferencer i fremtiden, siger René Buch Nielsen.

International Forum 2020 i tweets

Virtuelt og dansk samtalerum
Når de mere end 200 danske deltagere ved International Forum ikke kunne mødes og udveksle tanker om konferencen i den virkelige verden, havde Dansk Selskab for Patientsikkerhed arrangeret daglige danske huddles som en virtuel erstatning.

– Det var godt med de danske huddles, da de gav mulighed for at vende indtryk, reflektere og stille spørgsmål til ens danske kollegaer, så det var dejligt, at PS! havde taget initiativ til dette, siger Perle Darsø, der deltog i flere huddles.

På huddlerne diskuterede deltagerne, hvad de havde set, og hvad de vil tage med videre fra konferencen: Vi skal forbedre, hvordan vi forbedrer (citat af Amar Shah), partnerskab med patienten, upstream, samskabelse, bæredygtighed, og om vi kan lave en formular på kindness.

Billede af chatten fra den sidste af de danske huddles, hvor deltagerne bød ind med, hvad de ville tage med videre fra konferencen.

Hver dag deltog omkring 20-30 danskere i huddlen, som blev styret af to medarbejdere fra PS!. Det var et passende antal, mener en af huddlens andre deltagere René Buch Nielsen.

– Havde der været 200 deltagere, havde det heller ikke givet så meget mening. Det var en mindre gruppe, og det gav rigtig god mening at udveksle danske perspektiver på indholdet fra konferencen. Det kan jeg kun støtte op om. Det var en rigtig fed ide. Huddlerne var nødvendige, siger han.

Claus, COVID og keynotes
Flere af konferencens deltagere nævner Claus Meyers keynote som et af højdepunkterne. Claus Meyer er kok og entreprenør, og han fortalte, hvordan manifestet ”Det Ny Nordiske Køkken” havde bragt kvalitet til tops til trods for modstand og skepsis inden for madbranchen.

– Claus Meyer gav en meget inspirerende keynote om, hvordan passion kan starte en bevægelse, som kan medføre en kulturændring. Det er godt at blive mindet om i et sundhedsvæsen, hvor man nogle gange kan føle sig meget lille – at alle kan være med til at gøre en forskel, siger Perle Darsø.

Christian Vestergaard peger på Claus Meyers virtuelle tække som en af årsagerne til keynotens popularitet.

– Det var indlevende, inspirerende og indholdet af hans speak fungerede glimrende virtuelt, da han gjorde brug af mange virkemidler som slides, video, billeder og citater. Så både i indhold og form gjorde Claus det fortrinligt, siger han.

De andre keynotes efterlod også et indtryk hos deltagerne.

– Jeg blev meget rørt af Maureen Bisognanos keynote, som understregede en af konferencens pointer, nemlig at nogle af de mere bløde værdier som venlighed og medfølelse har stor betydning for den kvalitet som et sundhedsvæsen leverer og kan være en drivkraft til innovative forbedringer, siger Perle Darsø.

PS!-vicedirektør om International Forum: Patientsikkerhed er mere end venlighed og empati

– Keynoten med Don Berwick og Kedar Mate, hvor de snakkede om, om tiden havde overhalet os, og om vi har brug for kvalitetsudvikling. Mere end nogensinde før har vi brug for forbedringstilgange. Men også hvordan den her verden ser ud, når vi kommer igennem COVID-19 i forhold til før. Det var spændende, siger René Buch Nielsen.

COVID-19 prægede formen på International Forum, men den prægede også indholdet. Et af de store samtaleemner fra konferencen var debatten om, hvorvidt COVID-19 havde taget livet af forbedring af kvaliteten inden for sundhedsvæsenet.

– Debatten om, hvor vidt COVID-19 har taget livet af forbedringsarbejdet. Den type diskussion var ret spændende at have.

Debatten blev styret af Helen Bevan, der er Chief Transformation Officer hos NHS Horizons, og den havde fire debattører og et panel, der skulle afgøre, hvem der vandt debatten. I panelet sad Christian Vestergaard og lyttede til debattørernes argumenter.

– Debatten kan vel ses som en slags opsummering af de foregående dages indlæg, debat og drøftelser og på den måde en form for afrundingsdebat. Der blev serveret mange virkelig gode og relevante synspunkter, hvilket var yderst lærerigt at sidde på første række til, siger han.

Arbejdet fortsætter
Selvom konferencen er slut, er arbejdet med at forbedre patientsikkerheden det ikke. I Region Hovedstaden har de arbejdet systematisk med, hvordan de inddrager patienter og pårørende i højere grad i patientsikkerhedsarbejdet.

– Konferencen understregede for mig dette fokus, og gjorde mig faktisk stolt af noget af alt det arbejde, der sker i Danmark på det felt. Jeg glæder mig også til, hvordan vi i Region Hovedstaden sætter endnu mere fokus på patientinddragelse med et Center for Patientinddragelse – det kan medføre endnu mere ”Breaking down barriers”, siger Perle Darsø med henvisning til temaet for årets konference.

Christian Vestergaard tager de mange perspektiver omkring, hvordan vi som sundhedsvæsen kan komme videre med kvalitet- og patientsikkerhedsarbejde i en krisetid, med sig i sit videre arbejde.

– Jeg fik sat perspektiv på det, som vi går og ”tumler” med i det daglige arbejde, både over tid, men også over grænser, kulturer og økonomiske og politiske ligheder og forskelligheder. Det medvirker til at holde det egentlige mål for øje, motivationen ved lige, få idéer og reflekterer over, hvordan der arbejdes med kvalitet og sikkerhed i ens egen lille andedam, siger han.

Den virtuelle konference har været en positiv oplevelse, men den slår altså ikke konferencen i det virkelige liv ifølge de fire konferencedeltagere. Tilbage er der kun at håbe, at vi snart igen kan mødes i den virkelige verden. Især når International Forum on Quality and Safety kommer til Danmark i år 2023.

International Forum kommer til Danmark i 2023

16. november 2020

Nyheder