Tre danske deltagere har været på skotsk fellowship-program, som har givet dem nye indsigter i kvalitetsarbejde og flere værktøjer i forhold til ledelse af forbedringsarbejde.
Af Julie Kofoed, kommunikationskonsulent, Dansk Selskab for Patientsikkerhed
Det skotske fellowship-program The Scottish Quality & Safety Fellowship har igennem otte år uddannet flere end 150 ’fellows’ fra hele verden. Deltagere i programmet får ny viden om patientsikkerhed og nye værktøjer i forhold til ledelse af kvalitetsarbejde gennem et intensivt 10 måneders program, som inkluderer e-læring, coaching og seminarer med forskellige fokusområder.
Til hvert program er der afsat pladser til danskere, der arbejder med ledelse af forbedrings- og kvalitetsarbejde. Dansk Selskab for Patientsikkerhed er med til at vurdere ansøgningerne og udpege de danske deltagere, der hvert år optages i programmet.
Danske ‘fellows’: Vi får ny teori og viden om forbedringsarbejde
Annemarie Hellebek, enhedschef for Kvalitet og Patientsikkerhed i Region Hovedstaden, Susanne Lønborg Friis, vicedirektør for Sjællands Universitetshospital, og Thomas Cotzand, kvalitetschef på Sygehus Sønderjylland, har netop færdiggjort fellowship-programmet:
De tre danske deltagere er enige om, at de har fået ny viden, som de kan bruge i deres daglige arbejde.
– Kurset har givet mig en enorm indsigt i, hvad det er, man har brug for, når man skal lave forbedringsprojekter i klinikken. Det har været guld værd at opleve, hvor vigtigt det er med support fra hospitalsadministrationen og fra regionens administration. Og så er der selvfølgelig fyldt en helt masse teori på og den nyeste viden inden for forbedringsarbejde, siger Annemarie Hellebek, enhedschef for Kvalitet og Patientsikkerhed i Region Hovedstaden.
Fellowship-programmet er udviklet i samarbejde med NHS Education for Scotland, Healthcare Improvement Scotland og NHSScotland Boards, og programmet fornys hvert år for at styrke vidensniveauet i forhold til forbedringsarbejde.
– Vi vil jo gerne forbedre hver eneste dag, og vi har en vision, hvor patienten er alt. For at kunne facilitere det i forhold til medarbejderne er det vigtigt at have en dybere indsigt i forbedringsarbejde, og det har jeg fået igennem det her kursus, siger Susanne Lønborg Friis, vicedirektør for Sjællands Universitetshospital.
‘Man lærer fra de dygtigste’
Hver deltager arbejder med sit eget forbedringsprojekt i løbet af programmet, og det forventes, at deltagerne arbejder med projektet som del af deres daglige job.
Thomas Cotzand er i år tiltrådt som kvalitetschef på Sygehus Sønderjylland, hvor han tidligere arbejdede som mavetarm-kirurg. Han mener, at kurset har givet ham gode konkrete forudsætninger for at udfylde det job.
– Jeg synes, det er ekstremt relevant med de værktøjer, man lærer hernede i forhold til at kunne starte jobbet ordentligt. Få nogle gode resultater i stedet for at gøre ligesom alle andre har gjort før. Og så er det selvfølgelig altid lækkert at lære fra de dygtigste, siger Thomas Cotzand.
Der optages nye ‘fellows’ på programmet hvert år i september. I år er der bevilget fire pladser til danskere, som endnu ikke er tildelt.
– Jeg er glad for, at danske sundhedsprofessionelle får mulighed for at forbedre deres kompetencer internationalt. Det håber jeg, at der fortsat vil være stor interesse for, siger Vibeke Rischel, sundhedsfaglig chef i Dansk Selskab for Patientsikkerhed.
For mere viden om programmet, kontakt Tanja Gyldengren, konsulent, Dansk Selskab for Patientsikkerhed: 3862 6965 /
tanja.gyldengren@patientsikkerhed.dk
Deltag i Danmarks største konference om patientsikkerhed i kommunerne
28. juni 2017
Nyheder