Artikler og podcasts udvælges med udgangspunkt i, om de kan bidrage med viden, der kan understøtte en udvikling og forbedring af det danske sundhedsvæsen.

Resumeerne refererer direkte fra de enkelte artikler og bliver ikke fortolket eller perspektiveret af Dansk Selskab for Patientsikkerhed.

Artiklerne udvalgt blandt andet ved gennemsyn af
BMJ, JAMAThe LancetNEJM
(Der overvåges desuden podcasts fra samme medier samt fra IHI.)

Podcast du kan abonnere på:
BMJThe LancetJAMA, IHI

Fagligt Nyt

Fagligt nyt – september 2016

I denne måned blandt andet om

  • sammenhæng mellem arbejdsmiljø og patientsikkerhed
  • omkostninger ved tryksår
  • betydningen af vitalværdier ved udskrivelsen
  • virtual reality til faldforebyggelse
  • redskab til sikker overlevering
  • sammenhæng mellem patientskader og andre patientsikkerhedsmål
  • hjælp til egendiagnose i det britiske sundhedsvæsen
  • en dansk ph.d om patientsikkerhedskultur
  • risiko for skader blandt kræftpatienter
  • forsinkelse i apoplexibehandling

Dårlig trivsel blandt personalet er forbundet med dårlig patientsikkerhed

Der er sammenhæng mellem personalets velbefindende og patienternes sikkerhed, konkluderer en ny gennemgang af litteratur på området. Det systematiske review omfatter 46 studier, hvor man har undersøgt personalets trivsel og fænomenet “udbrændthed” og sat det i relation til patientsikkerhed i form af fx fejl og utilsigtede hændelser. Reviewet er offentliggjort i det videnskabelige online-tidsskrift PLOS ONE. Det omfatter undersøgelser fra 16 forskellige lande fra hele verden.

Ud af de 27 studier, der målte på personalets trivsel, var der 16 der fandt korrelation til patientsikkerhed, og ud af de 30 studier, der målte på udbrændthed, var de 21 der fandt, at det var forbundet med dårligere patientsikkerhed.

I hovedparten af studierne blev personalets trivsel og udbrændthed vurderet ved tværsnitsundersøgelser, hvor der blev udsendt sprøgeskemaer. Patientsikkerheden blev i hovedparten af studierne vurderet ud fra respondenterne egne oplevelser af fejl og tilsigtede hændelser. Kun seks studier brugte objektive mål for patientsikkerhed, såsom journalaudit, officielle fejlrapporteringer eller observation af personalet

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371%2Fjournal.pone.0159015

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27391946


Det koster 44 % ekstra, når patienten får tryksår under indlæggelse

3,5 % af amerikanske patienter, der gennemgår større kirurgiske indgreb, udvikler tryksår under indlæggelsen. Og prisen for den samlede indlæggelse øges med 44 %, hvis patienten udvikler et tryksår. Det konkluderer en økonomisk analyse, der er offentliggjort i tidsskriftet Medical Care. Til analysen er brugt data fra det amerikanske Healthcare Cost and Utilisation Project og Medicare Patient Safety Monitoring System, der overvåger utilsigtede hændelser. Undersøgelsen beskriver også karakteristika for de patienter, der udvikler tryksår. Blandt de faktorer, der forekommer hyppigt, er vægttab, høj alder og lammelser.

http://journals.lww.com/lww-medicalcare/Abstract/2016/09000/Marginal_Hospital_Cost_of_Surgery_related.5.aspx

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27219637


Skæve vital-værdier ved udskrivelsen forudsiger død og genindlæggelse

Hvis patienten op til udskrivelsen har afvigelser i en eller flere af de vitale værdier, puls, blodtryk, temperatur, vejrtrækningsfrekvens eller iltmætning i blodet, er der større risiko for død eller ikke planlagt genindlæggelse i de følgende 30 dage. Det viser en analyse af 32.835 patientforløb på seks hospitaler i Texas, USA. Undersøgelsen er offentliggjort i tidsskriftet Journal of General Internal Medicine. Blandt patienter med normale vitalværdier, var der 12,8 %, der enten døde eller blev genindlagt. De tilsvarende procenter var 16,9 %, 21,2 % og 26,0 % for patienter med henholdsvis en, to eller tre skæve vitalværdier. Forfatterne bag undersøgelse argumenterer for, at de vitale værdier kan bruges til at vurdere, om patienten er klar til at blive udskrevet.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27503438


Virtual reality forebygger fald hos ældre

En ny metode, der kombinerer gangtræning med virtual reality, har vist sig velegnet til at forebygge fald hos ældre. Her trænes såvel de fysiske som de kognitive aspekter af gangfunktionen. Mens den ældre træner på et gangbånd, projiceres føddernes bevægelser op på en stor skærm foran gangbåndet. Her vises samtidig forskellige forhindringer, som den ældre skal tilpasse sin gang efter. Metoden er ved en randomseret undersøgelse med i alt 302 deltagere sammenlignet med gangtræning uden samtidig virtual reality. Forsøgspersonerne var alle 60-90-årige patienter i risiko for fald. Undersøgelsen blev gennemført blandt patienter i fem lande, Belgien, Israel, Italien, Holland og Strobritannien. En opgørelse efter seks måneder viste, at virtaul reality øgede effekten af gangtræningen.

http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(16)31325-3/abstrac

Tidsskriftet Nursing Times har en omtale af undersøgelsen og bringer et foto af teknikken:

https://www.nursingtimes.net/news/research-and-innovation/virtual-reality-can-help-prevent-falls-in-older-people/7009905.article

The Lancet har desuden et postcast med et interview med forfatteren til undersøgelsen Anat Mirelman, Tel Aviv Sourasky Medical Center, Israel.

Interview: Virtual reality to prevent falls?


Webbaseret overleveringsredskab halverer forekomsten af fejl

Situationer, hvor ansvaret for en patient overleveres fra en sundhedsprofessionel til en anden, fx ved vagtskifte eller overflytning til en anden afdeling, er kendt for at være behæftet med risiko for fejl. På Brigham and Womens Hospital i USA har man afprøvet et elektronisk redskab, der skal gøre overleveringer mere sikre. Redskabet er knyttet til den elektroniske patientjournal. Det trækker automatisk de oplysninger ud fra journalen, som er de vigtigste i forbindelse med overlevering, og præsenterer informationer samlet. Når redskabet anvendes ved overleveringer, reducerer det antallet af fejl til næsten det halve, viser en undersøgelse, som hospitalet har gennemført. Over 5000 patientforløb indgik i undersøgelsen. Der blev fundet 77 fejl før, og kun 45 fejl i en sammenlignelig periode efter introduktion af og undervisning i overleveringsredskabet.

http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2540534


Sammenhæng mellem patientskader og mortalitet og genindlæggelser af hjertepatienter

Brug af hospitalsmortalitet og genindlæggelser som mål for patientsikkerhed er omdiskuteret. Men en ny amerikanske opgørelse har nu fundet sammenhæng mellem forekomst af patientskader på et hospital og hospitalets mortalitet og frekvensen af ikke-planlagte genindlæggelser. Opgørelsen bygger på data fra Medicare Patient Safety Monitoring System fra 2009 til 2013. Her har man hvert år gennemgået et udvalg af journaler fra hospitaler i hele landet og kigget efter patientskader. Analysen omfatter 793 akuthospitaler, der havde behandlet mindst 30 Medicare-patienter for blodprop i hjertet. 3,8 % af patienterne havde været ude for en skade. Hospitaler, der havde forholdsvis høj forekomst af patientskader havde tilsvarende også høj mortalitet og genindlæggelsesfrekvens. Analysen er offentliggjort i Journal of American Heart Association.

http://jaha.ahajournals.org/content/5/7/e003731.full


Det britiske sundhedsvæsen vil tilbyde patienterne online symptom-tjek

Det britiske sundhedsvæsen NHS har planer om en ny stor it-satsning, hvor patienter blandt andet tilbydes adgang til deres journal, online booking system og bestilling af recepter. Der er samtidig planer om, at patienterne skal hjælpes til at stille deres egen diagnose. De skal kunne indtaste deres symptomer på hjemmesiden og modtage skræddersyet råd og vejledning og eventuelt en opringning fra en sundhedsprofessionel. Den britiske lægeforening er skeptisk og advarer om, at det nye system ikke må erstatte den direkte adgang til praktiserende læge.

http://www.bmj.com/content/354/bmj.i4905

http://www.nursinginpractice.com/article/nhs-111-move-online-push-towards-‘self-diagnosis’-0


Dansk ph.d.: Ledelse kan påvirke patientsikkerhedskulturen positivt

 En ph.a.-fhandling fra Psykiatrien, Aalborg Universitetshospital, viser, at kulturen omkring patientsikkerhed kan forbedres med lederudvikling. Kulturen Det kan kortlægges ved at bruge spørgeskemaet SAQ, som efterfølgende kan danne grundlag for et ledelsesmæssigt fokus på patientsikkerhed. En del af afhandlingen er gennemført på Færøerne, hvor patientsikkerhedskulturen blev undersøgt, inden der var implementeret kvalitetsforbedringer på hospitalsniveau. Her viste det sig blandt andet, at der var forskel på ledelsens og frontlinjepersonalets opfattelse af kulturen, ligesom frontlinjepersonalets opfattelse af ledelsens opbakning til patientsikkerhed varierede med ledelsesniveauet – der var en oplevelse af mest opbakning fra afsnitsledelsen og mindst fra hospitalsledelsen.

http://www.psykiatri.rn.dk/For-sundhedsfaglige/Psykiatrisk-forskning/Forskning-Nyhedsliste-Psykiatri/Nyhed?id=78ef682c-7a8f-45ce-906c-f7d77ba0373a


Kræftpatienter er særligt udsat for skader omkring diagnosetidspunktet

Kræftpatienter har øget risiko for at komme ud for skader i ugerne omkring det tidspunkt, hvor diagnosen stilles. Den øgede risiko gælder både iatrogene skader, dvs. skader forårsaget af sundhedsvæsenet, men også ikke-iatrogene skader, såsom ulykker, selvmordsforsøg ol. Det viser en stor registerbaseret undersøgelse af 720.901 kræftpatienter i Sverige. Undersøgelsen er offentliggjort af BMJ. Stigningen i de iatrogene skader starter to uger før diagnosetidspunktet og peaker i ugerne efter, at diagnosen er stillet. Forklaringen er sandsynligvis, at patienterne ofte gennemgår en række invasive undersøgelser og behandlinger. Stigningen i ikke-iatrogene skader starter allerede fire uger før diagnosetidspunktet og varer ved i ugerne efter diagnosen. De ikke-iatrogene skader omfatter både intenderede skader, dvs. selvmord, selvmordsforsøg ol, og ikke-intenderede skader som følge af fx ulykker. De ikke-intenderede skader er langt hyppigst.

Årsagen kan være, at den psykiske stress i forbindelse med den diagnostiske proces medfører øget risiko for ulykker ol. For de intenderede skader sker stigning først, efter at diagnosen er stillet.

http://www.bmj.com/content/354/bmj.i4218


Britisk studie: Apopleksipatienter er for længe om at søge behandling

En ny undersøgelser i England viser, at af de mennesker, der rammes af apopleksi, ikke er klar over, hvad deres symptomer betyder, og derfor er for længe om at søge hjælp. Det betyder, at der sker forsinkelser i behandlingen. Undersøgelsen omfatter 150 patienter, der blev ramt af apopleksi, og 61 procent søgte ikke behandling straks. de var ikke klar over, hvor alvorlige deres symptomer kunne være. Hovedparten af patienterne kendte heller ikke til en kampagne, der blev gennemført i Storbritanninen i 2009, hvor man søgte at sprede budskabet om, at man bør søge hjælp hurtigt ved apopleksi-symptomer. Kampagnens slogan var FAST for Face, Arm, Speach og Time. I den nye underøsgelse fandt man, at mange patienter havde øjensymtomer i den tidlige fase, og det foreslås derfor at ændre sloganet til FASTER, for Face, Arm, Speach, Time, Eyes og React. Undersøgelsen er offentliggjort i British Journal of Surgery.

http://eu.wiley.com/WileyCDA/PressRelease/pressReleaseId-127722.html


 

19. september 2016

Fagligt NytNyheder