Kulturen på operationsgangen påvirkes af det “kirurgiske ego”

Af Charlotte Frendved

En artikel i tidskriftet BMJ analyserer kulturen på operationsgangen og anbefaler bortoperation af “kirurg-egoet”, hvis arbejdsklimaet i kirurgiske team skal forbedres. Artiklen tager udgangspunkt i et drastisk eksempel på kirurgisk arrogance. I 2017 blev en britisk transplantationskirurg dømt for at have ætset sine initialer ind i leveren på en patient, han opererede.

Den slags ekstreme tilfælde er ifølge forfatterne sjældne, men mildere former for uforskammet og grov opførsel trives stadig på moderne operationsgange, skriver de tre amerikanske forfatterne til artiklen. De tre forfattere er Christopher Myers, organisationspsykolog ved Johns Hopkins, og to kirurger Yemeng Lu-Myers og Amir Ghaferi.

Excising the “surgeon ego” to accelerate progress in the culture of surgery

Artiklens forfattere diskuterer emnet i en BMJ-podcast med titlen “God is in Operating Room 4”, hvor også kirurgen Greta McLachlan fra BMJ deltager.

God is in Operating Room 4 (gratis)


Fagligt Nyt om patientsikkerhed er et nyhedsbrev, der udgives af Dansk Selskab for Patientsikkerhed, PS!, og udkommer 6 gange årligt. Det formidler nyt om de seneste nationale og internationale forskningsresultater, begivenheder, trends og meninger inden for patientsikkerhed. Mere Fagligt Nyt

7. december 2018

Fagligt Nyt