Flere nyheder fra Fagligt Nyt – december 2019
I det britiske sundhedsvæsen blev det i 2014 obligatorisk, at alle patienter over 75 år skulle have en navngivet, ansvarlig praktiserede læge. Ordningen blev indført for at øge kontinuiteten i behandlingen af den ældre befolkningsgruppe ved at yde individuelt tilrettelagt og proaktiv behandling.
Nu viser en evaluering, at ordningen ikke har haft nogen effekt. Bare det at sætte navn på lægen er ikke nok til at øge kontinuiteten. Fx er sandsynligheden for akut indlæggelse steget i perioden efter 2014.
Tidligere har britiske borgere haft fast tilknytning til en bestemt praktiserende læge, men i de senere år er det ændret, sådan at man som borger er tilknyttet en praksis med flere læger. Samtidig har der været større tendens til manglende kontinuitet i behandlingen. Ordningen med en navngiven læge var et forsøg på at øge kontinuiteten og reducere antallet af uplanlagte indlæggelser.
Efter at den nye ordning trådte i kraft får alle borgere, når de fylder 75 år, information om, hvem der er deres praktiserende læge enten pr. brev eller som led i en konsultation. Som patient har man mulighed for at ønske en bestemt læge, men man er ikke garanteret, at ønsket bliver imødekommet. Patienten er heller ikke gartanteret, at det er muligt at få en konsultation hos den ansvarlige læge, hvis lægen fx ikke har tid.
Forskerne, der har evalueret ordningen konkluderer, at bare det at sætte navn på lægen ikke er nok. Der er brug for mere sofistikerede interventioner, hvis det skal have effekt på kontinuiteten.
Undersøgelsen er offentliggjort i tidsskriftet BMJ Open.
The impact of a named GP scheme on continuity of care and emergency hospital admission: a cohort study among older patients in England, 2012–2016
https://bmjopen.bmj.com/content/9/9/e029103
Fagligt Nyt om patientsikkerhed er et nyhedsbrev, der udgives af Dansk Selskab for Patientsikkerhed, PS!, og udkommer 6 gange årligt. Det formidler nyt om de seneste nationale og internationale forskningsresultater, begivenheder, trends og meninger inden for patientsikkerhed. Mere Fagligt Nyt