’At tænke to gange’ øger den diagnostiske sikkerhed

At vende tilbage til en foreløbig diagnose og reflektere over den er godt for den diagnostiske sikkerhed. Det viser et eksperiment, gennemført blandt 167 læger i Bern i Schweiz. Lægerne fik en række skrevne sygehistorier og skulle stille en foreløbig diagnose. Senere skulle de genbesøge sygehistorierne, og her blev de delt i fire grupper, der fik hver deres instruktioner. En gruppe skulle reflektere og over diagnosen uden at der var særlige instrukser, en gruppe fik besked på at identificere træk, der kunne bekræfte den oprindelige diagnose, en gruppe skulle kigge efter træk, der modbeviste den oprindelige diagnose, og den sidste gruppe fik besked på at identificere både bekræftende og modbevisende træk i patientcasen.

Forskerne fandt ingen forskel i den diagnostiske sikkerhed blandt de fire grupper, men i alle grupper var det sket en forbedring i diagnosesikkerheden, efter at de havde tænkt over casen en ekstra gang.

Think Twice: Effects on Diagnostic Accuracy of Returning to the Case to Reflect Upon the Initial Diagnosis

https://journals.lww.com/academicmedicine/Abstract/2020/08000/Think_Twice__Effects_on_Diagnostic_Accuracy_of.44.aspx


Fagligt Nyt om patientsikkerhed er et nyhedsbrev, der udgives af Dansk Selskab for Patientsikkerhed, PS!, og udkommer 6 gange årligt. Det formidler nyt om de seneste nationale og internationale forskningsresultater, begivenheder, trends og meninger inden for patientsikkerhed. Mere Fagligt Nyt

5. oktober 2020

Fagligt NytNyheder